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NOTICE TO ALL PROPOSERS 
 

ADDENDUM NO. 2 - FINAL 
 

TO THE REQUEST FOR QUALIFICATIONS FOR 
 

TUCSON AIRPORT AUTHORITY PROJECT 
 

10119102 CMAR FOR AIRFIELD SAFETY ENHANCEMENT (ASE) PROGRAM 
FAA / ADOT Pending 

 
October 3, 2019 

 
 
The following Addendum dated October 3, 2019 shall be made a part of the Request for Qualifications 
(RFQ) dated September 10, 2019 for 10119102 CMAR for Airfield Safety Enhancement (ASE) Program.  
 

CHANGES TO DOCUMENTS 

TAA is waiving the requirement to submit a Statement of Proposed DBE Utilization Form with the SOQ.  
This in no way waives the requirement to meet the 7% aspirational goal in the Preconstruction and 
Construction Services agreements.  Please see response to question number 1 below. 

RESPONSES TO QUESTIONS 

1.  We still have concern with Section IV-G. We have no problem responding to the Goal and committing to 
meet the 7%, and as you stated “identify DBE firms in those trades and you may assign that work to a 
DBE subconsultant/subcontractor”. Our concern surrounds the specific “Certification” of the DBE 
Utilization (Exhibit B). Certifying that we will be contracting with specific firms, and percentages at this point 
is premature without specific scope and/or design. Quite frankly, our legal department recommends that we 
do not Certify DBE %’s at this point, because it goes against Title 34 Procurement laws. We’d like to 
continue discussions with you on this so we can resolve an acceptable form of DBE commitment.  
 
Answer:  As the RFQ indicates, this solicitation is for the CMAR Preconstruction phase contract of the ASE 
Program, with the intent to continue with a Construction phase contract with the CMAR if TAA and the 
selected CMAR can agree on a GMP and contract terms. We agree that certification as to specific firms 
and percentages at the Preconstruction contract phase is premature unless you intend to use 
subcontractors under the Preconstruction contract. Then, a certification is appropriate solely for the scope 
of the Preconstruction contract. In the absence of any intent to use subcontractors under the 
Preconstruction contract, a statement in your SOQ indicating a commitment to good faith efforts in 
achieving TAA DBE goals for the ASE Program will be acceptable. For the selected CMAR firm, the DBE 
certification will be required as part of any GMP submittal prior to entering a Construction Phase contract 
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2.  From your response to the questions regarding the DBE form, it is clear that 7% DBE participation is 
required for the entire project. My question is specific to the form we have to turn in with the SOQ on 
October 10th. Our preconstruction team includes DBE participation that will be equal to or greater than 7% 
of the value of the preconstruction services that will be provided. Is it correct to fill out the DBE form that 
goes in with the SOQ on the October 10th to specifically name the DBE firms committed for the 
preconstruction services phase only? Is it also correct that the DBE form for the construction phase will be 
turned in after the procurement process for the required Subcontractors is completed during the pricing of 
the 100% design plans? At this time our team has not selected Subcontractors that will participate during 
the construction phase. For example we have not selected the striping Subcontractor. 
 
Answer:  See response to question number 1. 
 
3.  Could the language in the following sections be amended from licensed to authorized?  
 
RFI 1 – Preconstruction Services Agreement, Article 8.1 requires companies to be licensed in the District. 
Many highly reputable insurers with strong AM Best ratings are not licensed in every state, however they 
are authorized to do business by the state. Please amend to: 
 

“8.1.    GENERAL. . . Construction Manager shall purchase all insurance from a company with a 
Best’s Key Rating of A-VII or higher and one which is licensed authorized to do business 
in the state of Arizona. . .” 

 
RFI 2 – Construction Services Agreement, Exhibit A – Master General Conditions, Article 13.1 requires 
companies to be licensed in the District. Many highly reputable insurers with strong AM Best ratings are not 
licensed in every state, however they are authorized to do business by the state. Please amend to: 

 
“8.1.    GENERAL. . . Contractor shall purchase all insurance from a company with a Best’s Key 

Rating of A-VII or higher and one which is licensed authorized to do business in the state 
of Arizona. . .” 

 
Answer:  No. 
 
4.  Please confirm that the terms of the agreements and related exhibits will be negotiated between the 
respondent and TAA as stated in section 7, Part 4 of the RFQ. If not please consider extending the 
question and answer period to allow for possible clarification and questions with regard to the terms. 
 
Answer:  The highest ranked respondent with whom TAA enters into negotiations on a Preconstruction 
Services Agreement is free to propose suggested changes to the form of contract provided with the RFQ. 
In the event TAA and the highest ranked respondent are unable to reach an agreement on the terms of a 
Preconstruction Services Agreement, TAA can and will cease negotiation with the highest ranked 
respondent and begin negotiations with the 2nd highest ranked respondent, and so on. 
 
 


